Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Λίγα λόγια για την Ατομική Συμβουλευτική

Η Ατομική Συμβουλευτική αφορά την έναν προς ένα συμβουλευτική για θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

α) Μερικά διαδικαστικά στοιχεία

Διενεργείται είτε δια ζώσης, στον 3ο όροφο της ΔΔΕ Ρεθύμνου (Καλλιρόης Παρέν Σιγανού 4), είτε εξ αποστάσεως με χρήση λογισμικού τηλεδιάσκεψης, όπως το Webex ή κάποιο ανάλογο εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

Οι συναντήσεις γίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και με έναρξη από 8:30 και λήξη το αργότερο 14:00.

Για τους μαθητές που προσέρχονται εκδίδεται σχετική βεβαίωση που αποστέλεται στο σχολείο τους.

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της διαδικασίας προτίνεται το κλείσιμο ραντεβού, κατά προτίμηση μέσω της σχετική ηλεκτρονικής φόρμας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί.

β) Δομή και περιεχόμενο της Ατομικής Συμβουλευτικής

Η Ατομική Συμβουλευτική έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή. Ακολουθείται ωστόσο ένα γενικό περίγραμμα ως βάση της.

Κατά την πρώτη συνάντηση γίνεται λήψη του ιστορικού του μαθητή και χρησιμοποιούνται Αφηγηματικές Τεχνικές για τη στενότερη σχέση και επαφή του μαθητή με το σύμβουλο. 

Αναλόγως της κάθε περίπτωσης, μπορεί να ζητηθεί από το σύμβουλο να γίνει και χρήση κάποιου ή κάποιων Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Στη διάθεση της υπηρεσίας είναι διαθέσιμα τα τεστ του ΕΟΠΠΕΠ και οδηγίες μπορούν να βρεθούν στο https://syepreth.blogspot.com/p/blog-page_1.html 

Αναλόγως του αιτήματος του μαθητή, η συμβουλευτική μπορεί να συμπληρωθεί με την παροχή πηγών πληροφόρησης, οι οποίες στέλνονται με μήνυμα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, ή και  να ζητηθεί η εκπλήρωση εργασιών από το μαθητή.

Η διάρκεια της πρώτης συνάντησης συνήθως είναι 90 λεπτά, μπορεί ωστόσο να διαφοροποιείται ανά περίπτωση.

Σε επόμενη συνάντηση, που συνήθως προγραμματίζεται σε διάστημα 15-30 ημερών, εξετάζονται τα αποτελέσματα των εργασιών που μπορεί να έχουν ανατεθεί, διερευνόνται σκέψεις και θέματα που θέτει ο μαθητής. Η διάρκεια της συνάντησης αυτής συνήθως είναι μικρότερη, της τάξης των 30 με 60 λεπτών.

Αναλόγως της κάθε περίπτωσης μπορεί να προγραμματιστούν και επόμενες συναντήσεις, συνήθως σε βάθος χρόνου της τάξεως των μερικών μηνών, ώστε να διερευνηθεί η διαδικασία της επαγγελματικής ωρίμανσης του μαθητή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βασεις Σχολών