Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

 Πηγή 

Οι έρευνες σχετικά με τις τάσεις στην απασχόληση και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας προσφέρουν ένα εύρος δεδομένων που ενδιαφέρουν όλους μας… πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια έρευνα που αποκαλύπτει τις σκέψεις νέων παιδιών, ένα βήμα πριν την τελική επιλογή τους.

Αφενός μας βοηθούν να έρθουμε κοντά στη νέα γενιά, αφετέρου να ερμηνεύσουμε και διάφορες καταστάσεις που επικρατούν στον εργασιακό βίο όπως για παράδειγμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε θέματα στελέχωσης και διατήρησης του προσωπικού τους.

Η εταιρεία Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας πραγματοποίησε έρευνα Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων με στόχο την ανάδειξη των τάσεων των προτιμήσεων των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου την περίοδο 2012- 2021.


Ερευνητικό εργαλείο της σφυγμομέτρησης το ερωτηματολόγιο επαγγελματικών ενδιαφερόντων «Ηorizon», το οποίο ανέδειξε το ενδιαφέρον των μαθητών και μαθητριών για 38 διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι καλύπτουν στην ουσία όλο το φάσμα των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας.

Το δείγμα των συμμετεχόντων αριθμεί 54.482 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου, από τους οποίους το 41,51% είναι αγόρια και το 58,49% κορίτσια.

Αξίζει να δούμε μέρος των αποτελεσμάτων αυτών και συγκεκριμένα τις προτιμήσεις των κοριτσιών, και συγκεκριμένα τα top 10 ενδιαφέροντα των κοριτσιών αλλά και ποια επαγγέλματα προτιμούν λιγότερο.

επαγγελματικά ενδιαφέροντα, τι προτιμουν τα κοριτσια επαγγελμα, επαγγελμα τι προτιμουν τα κοριτσια, επαγγελματικα ενδιαφεροντα τι προτιμουν οι κοπελες, απασχοληση και γυναικες, τι προτιμουν τα κοριτσια επαγγελματικα

*Το ποσοστό υψηλού ενδιαφέροντος μιας επαγγελματικής κατηγορίας αποτελεί την τιμή που εμφανίζει ο αριθμός των μαθητριών που έχουν επαγγελματικό ενδιαφέρον πάνω από 7 (στην κλίμακα 1-10). Αν, δηλαδή, μια επαγγελματική κατηγορία έχει ποσοστό υψηλού ενδιαφέροντος 27,59%, αυτό σημαίνει ότι το 27,59% του συνολικού δείγματος εκδηλώνει υψηλό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία.

Η συμβουλευτική και ψυχολογία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των νέων κοριτσιών. Με άλλα λόγια 1 στα 2 κορίτσια ενδιαφέρεται για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν επαγγέλματα όπως ψυχολόγοι, σύμβουλοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.

Αναδεικνύεται η διάθεση προσφοράς και βοήθειας προς τους άλλους, κάτι που ενισχύεται από το υψηλό ενδιαφέρον για τη φιλανθρωπία-εθελοντισμό που είναι η δεύτερη κατηγορία σε ποσοστό 40%.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν ανήκουν συγκεκριμένα επαγγέλματα αλλά δείχνει την τάση μας να ασχοληθούμε με την φιλανθρωπία ή να προσφέρουμε εθελοντική εργασία.

Ακολουθεί η επιχειρηματικότητα…ούτε σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά υποδηλώνεται η μορφή εργασίας που επιθυμεί να έχει το άτομο. Δηλαδή εδώ τα κορίτσια μας λένε ότι δεν θέλουν να είναι υπάλληλοι, αλλά προτιμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Συναφής και η Διοίκηση που βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Στη πέμπτη θέση είναι η Εκπαίδευση. Τα γνωστά σε όλους μας επαγγέλματα νηπιαγωγός, δασκάλα, καθηγήτρια και όποιο άλλο επάγγελμα περιλαμβάνει μετάδοση γνώσης.

Στις Επιστήμες Υγείας που ακολουθούν ανήκουν τα ιατρικά επαγγέλματα, όπως γιατρός, οδοντίατρος και κτηνίατρος , αλλά και στην κατηγόρια της υγειονομικής φροντίδας και πρόνοιας ανήκουν τα λεγόμενα παρα-ιατρικά επαγγέλματα. Ενδεικτικά νοσοκόμος/ α, νοσηλευτής/τρια , εργοθεραπευτής /-τρια , λογοθεραπευτής/ -τρις , φυσικοθεραπευτής /-τρια , μαιευτής / η μαία, κ.α.

Ακολουθούν το Μάρκετινγκ και Διαφήμιση, η Χημεία και Επιστήμες Ζωής και η Ερεύνα.

Αντίθετα οι bottom 10 κατηγορίες στα κορίτσια

επαγγελματικά ενδιαφέροντα, τι προτιμουν τα κοριτσια επαγγελμα, επαγγελμα τι προτιμουν τα κοριτσια, επαγγελματικα ενδιαφεροντα τι προτιμουν οι κοπελες, απασχοληση και γυναικες, τι προτιμουν τα κοριτσια επαγγελματικα

Στις τελευταίες θέσεις με χαμηλά ποσοστά ανήκουν οι κατηγορίες όπως η Περιπέτεια, δηλαδή δραστηριότητες οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό ενεργητικότητας και ρίσκου. Χαρακτηριστικά επαγγέλματα πιλότος, πυροσβέστης, οδηγός formula 1, πυροτεχνουργός, και διάφορα άλλα. Ακολουθεί ο κλάδος των Logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδαςτης Ναυτιλίας , της Φύσης και Γεωργίας κλπ.

Aλλά ούτε και για επαγγέλματα που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τεχνολογία ενδιαφέρονται οι Ελληνίδες μαθήτριες.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι επαγγελματικές κατηγορίες Τεχνολογία Η/Υ και Ηλεκτρολογία, Κατασκευές και Μηχανολογία , που στην ουσία ανήκουν τα επαγγέλματα των μηχανικών (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοί, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες κλπ.), καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Τελευταία προτίμηση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά οι Τεχνικές Εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν χειρωνακτική εργασία, όπως υδραυλικοί, οι ψυκτικοί, οι χειριστές μηχανημάτων και άλλα πολλά.

Αναμφίβολα τα αποτελέσματα χρήζουν διερεύνησης, ωστόσο η ανάγνωσή τους μας γεννά κάποιες γρήγορες σκέψεις…Καταρχάς, τα νέα κορίτσια απορρίπτουν περιζήτητους τομείς όπως η ναυτιλία, τα logistics κι η γεωργία που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Η πληροφορική επίσης είναι ένας κλάδος με υψηλή ζήτηση και επαγγελματική αποκατάσταση Ενδεχομένως, οι μαθήτριες δεν γνωρίζουν τους τομείς αυτούς και τις εναλλακτικές που ανοίγονται λόγω έλλειψης περαιτέρω ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση.

Επιπλέον επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας κατά καιρούς σε σχέση με τις προτιμήσεις των κοριτσιών.

Έχουν υψηλό ενδιαφέρον για επαγγέλματα που έχουν ως επίκεντρο την επικοινωνία και την προσφορά βοήθειας προς το συνάνθρωπο και χαμηλό σε αυτά που παραδοσιακά στο μυαλό τους θεωρούνται πιο «ανδροκρατούμενα» Το αν οι προτιμήσεις τους πηγάζουν από στερεότυπα και κοινωνικές προσδοκίες που ταυτίζουν λ.χ. τη γυναίκα με την ευαισθησία ή την παιδική φροντίδα δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας και συνιδρυτές της Orientum Νίκος Παυλάκος και Σπύρος Μιχαλούλης, «η έρευνα αυτή αναδεικνύει την έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού. Τα νέα παιδιά προτού επιλέξουν τις σπουδές τους, πρέπει καταρχάς να διερευνούν τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά και παράλληλα να λαμβάνουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα επαγγέλματα. Κι αυτό πρέπει να ξεκινάει από νωρίς. Από το λύκειο…Μόνο έτσι θα μπορέσουν να βρουν αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει και να πάρουν τη σωστή απόφαση για αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βασεις Σχολών